TOP 10 PARTII DE SKI DIN ROMANIA

1000 de hoteluri in Romania

TOP 10 PARTII DE SKI DIN ROMANIA 23-12-2019

Suntem in plin sezon rece si este perioada ideala pentru weekend-uri si vacante petrecute fie la caldura in tari exotice, fie pe partiile de ski de care Romania dispune din plin datorita muntilor Carpati care ocupa mai mult de 30% din teritoriu.

Statiunile montane sunt superbe, asezate in zone cu potential turistic enorm, cu peisaje de vis, cu panorame care-ti taie rasuflarea si conditii minunate de cazare in hoteluri, pensiuni, vile particulare etc. Distractia se va muta in curand la munte si e momentul de noi aventuri. Este timpul sa te bucuri alaturi de cei dragi in mijlocul naturii atat de frumoase iarna si sa-ti reincarci bateriile.

Domeniul schiabil este foarte vast in tara noastra, exista foarte multe statiuni de munte care ofera tot ceea ce-ti doresti ca turist, iarna, pentru a-ti dezvolta abilitatile pe schiuri, snowboard sau sanie.

Valea Prahovei este de departe cea mai cautata zona montana din Romania, datorita peisajelor mirifice, statiunilor bine puse la punct, frumoase si primitoare si nu in ultimul rand apropierii de Bucuresti si Brasov. Dar nici zonele Transilvaniei sau Moldovei nu sunt mai prejos pentru amatorii de sporturi de iarna.

Mai jos este prezentat un top 10 al celor mai frumoase partii de ski din tara noastra.

 

1.AZUGA

In statiune se gasesc 7 partii de ski cu o lungime totala de 7km si 7 instalatii de cablu.

- Pârtia Sorica – Lungime 2100m (dificultate: medie, diferenta de nivel: 561m)

- Pârtia Sorica Teleski (finalul Pârtiei Sorica) – Lungime 700m (dificultate medie, instalatie iluminat nocturn)

- Pârtia Sorica Sud – Lungime 770m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)

- Partia Sorica La Stana – Lungime 910m (dificultate: usoara, diferenta de nivel: 154m)

- Pârtia Cazacu Teleski – Lungime 400m (dificultate: medie, diferenta de nivel: 115m)

- Pârtia Cazacu – Variantă – Lungime 1920m (dificultate: medie, diferenta de nivel: 530m)

- Babyski Cazacu – Lungime 150m (foarte usoara, pentru cei care invata sa skieze)

 

Azuga

 

2.BUSTENI

Una dintre cele mai cunoscute, frumoase si animate statiuni pentru ski este Busteni. Amatorilor de sporturi de iarna li se ofera 3 partii bine intretinute si la cele mai inalte standarde europene ale dotarilor si facilitatilor.

- Kalinderu 1 – dificultate medie, 1500 m

- Kalinderu 2 – dificultate medie spre grea, 1500 m

- Un Fun Park dotat cu: partie pentru incepatori (150 m), baby ski (120 m),  pista tubing, banda transport, karusel pentru copii si un tobogan (500 m).

Partiile se afla la poalele Masivului Caraiman si sunt omologate de Federatia Internationala de Ski.


busteni

 

3.SINAIA

O destinatie preferata a amatorilor de ski este desigur Perla Carpatilor, Sinaia. Ea reuneste singurele partii de inalta altitudine deschise din decembrie pana in mai din Romania. Domeniul schiabil se intinde intre cotele 1000 si 2000, exista 18 partii din care 11 in stare de functionare, cu diferite niveluri de dificultate. Sistemul de transport pe partii este foarte eficient, existand: gondola, telescaun, teleski, telecabina. Se pot inchiria echipamente ski, snowboard, monitori ski.

Partiile in functiune sunt:

- Valea Dorului 1 – medie

- Valea Dorului 2 – medie

- Valea Dorului Varianta – medie

- Traseu Varianta 1 – medie

- Traseu Varianta 2 – medie

- Valea Soarelui 1 – medie

- Partia Noua – medie

- Valea Soarelui 2 – usoara

- Laptici 1 – usoara

- Laptici 2 – medie

- Gondola – usoara

 

sinaia

 

 

4.PREDEAL

Turistii atrasi de sporturile de iarna au posibilitatea de a petrece o vacanta minunata in Predeal. Statiunea beneficiaza de 7km schiabili cu 5 partii omologate, telescaun si instalatii de teleski, nocturna.

- Clabucet – medie, 2100 m

- Subteleferic – 1/2 medie + 1/2 dificila, 1200 m

- Clabucet Sosire – usoara, 1000 m

- Clabucet Varianta – usoara, 790 m

- Cocosul – medie, 2250 m


predeal

 

5.RANCA

Este o statiune turistica in curs de dezvoltare, aflata pe Transalpina in jud. Gorj, o zona cu un mare potential in domeniul sporturilor de iarna si in special al skiului. Iubitorii de ski nu au voie sa rateze statiunea aflata intr-un decor mirific. Exista 4 partii omologate, dintre care una are nocturna (cea din centrul statiunii).

-Pârtia M1 (dificultate: ușoară, lungime: 611 metri, lățime medie: 45 metri, diferență de altitudine: 92 metri);

-Pârtia M2 (dificultate: medie, lungime: 510 metri, lățime medie: 45 metri, diferență de altitudine: 116 metri);

-Pârtia M3 (dificultate: ușoară, lungime: 710 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 128 metri);

-Pârtia M4 (dificultate: medie, lungime: 350 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine: 110 metri).


ranca


 

6.STRAJA

Statiunea Straja se afla pe Valea Jiului, la 8 km de Lupeni, in jud. Hunedoara. A devenit statiune turistica cu acte in regula acum 20 de ani si ofera conditii excelente pentru ski. Are 26 km schiabili impartiti in 12 partii care pornesc de la altitudinea de 750 m pana la 1868 m. Accesul la domeniul schiabil Straja se poate face cu telegondola din orașul Lupeni. Zona este foarte pitoreasca, locurile de cazare sunt in jur de 4000.

Numeroasele partii sunt bine intretinute si omologate:

- Pârtia Straja are 8,1 km și pornește de pe vârful Straja. Dificultate în sistemul internațional – roșu;

- Pârtia Lupului – lungime 519m, diferență de nivel 163m, iluminată nocturn, dificultate – negru;

- Pârtia Lupului II – lungime 750m, diferență de nivel 163m, dificultate – roșu;

- Pârtia canal – lungime 1400m, diferență de nivel 180m, dificultate – negru;

- Pârtia canal II – lungime 1200m, diferență de nivel 180m, dificultate – roșu;

- Platoul Constantinescu – lungime 1740m, diferență de nivel 366m, dificultate – albastru;

- Pârtia Sfântul Gheorghe – lungime 700m, diferență de nivel 144m, dificultate – albastru;

- Pârtia Mutu – lungime 1269m, diferență de nivel 200m, difcultate – roșu și albastru;

- Platoul Soarelui – lungime 405m, diferență de nivel 102m, dificultate – albastru;

- Pârtia telegondola lungime 3200m, diferență de nivel 593m, dificultate – roșu;

- Pârtia Vf Straja lungime 1000m, dificultate – roșu; Pârtia pentru începători, lungime – 400m, dificultate – verde.

Statiunea Straja a devenit in scurt timp o destinatie importanta de ski in Romania datorita numarului mare de partii, diversitatii nivelurilor de dificultate si nu in ultimul rand serviciilor turistice oferite.


straja

 

7.VATRA DORNEI

Vatra Dornei este supranumita „Perla Bucovinei” si este statiunea sporturilor albe. Se afla la altitudinea de 802 m in Depresiunea Dornelor, la 110 km de Suceava. Datorita amplasarii intr-un rai peisagistic, mii de turisti o viziteaza anual. Este domeniul apelor minerale, dar si al sporturilor hibernale, datorita partiilor de schi cu grade diferite de dificultate dotate cu instalatii pe cablu.

-Partia Dealul Negru- are o lungime de 3200 m, si o diferenta de nivel de 400 m. Gradul de dificultate al partiei este mediu. Nu are nocturna si nu foloseste zapada artificiala.

-Partia Dealul Runc- are o lungime de 5000 m, este o partie usoara, recomandata pentru incepatori si nu are nocturna si nici nu foloseste zapada artificiala.

-Partia Parc- este lunga de 1200 m cu o diferenta de nivel de 200 m. Este dotata cu mijloace de transport pe cablu, un teleschi. Gradul de dificultate al partiei este mediu. Nu beneficiaza de nocturna si nu foloseste zapada artificiala.

-Partia Poienita- este lunga de 550 m cu 50 m diferenta de nivel. Este o partie cu grad usor, pentru copii si incepatori. Nu are nocturna si nici nu foloseste zapada artificiala.


Vatra Dornei

 

8.PALTINIS

Este cea mai veche statiune montana din Romania, a fost inaugurata in 1894, se afla in M-tii Cindrel la 30 km de Sibiu intr-o regiune montana de vis. Atat vara cat si iarna este o incantare sa o vizitezi, dar este o destinatie excelenta pentru impatimitii sporturilor de iarna. Partiile de ski se afla pe Arena Platos, un complex turistic la un kilometru de Paltinis. Dificultatea partiilor este medie si usoara, fiind accesibile si incepatorilor si avansatilor.

-Pârtia Poiana Poplăcii cu o lungime de 600 m, diferenţă de nivel de 100 m

-Pârtia Panorama Sibiului cu o lungime de 600 m, diferenţă de nivel de 100 m

-Pârtia Platoş cu o lungime de 520 m, diferenţă de nivel de 75 m

-Pârtia Arena cu o lungime de 240 m, diferenţă de nivel de 35 m

-Pârtia Soarelui cu o lungime de 640 m, diferenţă de nivel de 75 m

Facilităţi şi servicii: nocturnă, tunuri de zăpadă, centru de închirieri, şcoală de schi.


Paltinis


 

9.SOVATA

Statiunea Sovata poseda singura partie de ski din jud. Mures. Partia se afla in administrarea proprietarului Cabanei Repas si este o mare atractie atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Are o lungime de 1200 m si o diferenta de nivel de 262 m. Este dotata cu telescaun si teleski, fiind intretinuta zilnic cu tunuri de zapada.


Sovata

 

10.POIANA BRASOV

Ramane regina incontestabila a statiunilor montane si, implicit a schiului. Aflata la o distanta de 14 km de Brasov si in apropierea masivelor muntoase Piatra Mare, Postavaru, Bucegi si Piatra Craiului, Poiana pune la dispozitie 6 partii de ski moderne, bine intretinute si la standard inalt. Aici se schiaza din 1895 si au avut loc nenumarate competitii nationale si internationale de-a lungul timpului.

Partiile preferate de iubitorii sporturilor de iarna sunt:

-Pârtia Kanzel (dificultate: dificilă, lungime: 297 metri, lățime medie: 50 metri, diferență de altitudine între vârful și baza pârtiei: 109 metri);

-Pârtia Lupului (dificultate: dificilă, lungime: 2605 metri, lățime medie: 28 metri, diferență de altitudine: 728 metri);

-Pârtia Subteleferic (dificultate: dificilă, lungime: 2200 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 650 metri);

-Pârtia Sulinar (dificultate: dificilă, lungime: 2820 metri, lățime medie: 35 metri, diferență de altitudine: 635 metri);

-Pârtia Bradul (dificultate: ușoară, lungime: 430 metri, lățime medie: 70 metri, diferență de altitudine: 70 metri);

-Pârtia Stadion (dificultate: ușoară, lungime: 612 metri, lățime medie: 30 metri, diferență de altitudine: 50 metri).

Partiile sunt dotate cu telegondola, telescaune, telecabine si teleski, nocturne, tunuri de zapada etc.

Totul este creat in asa fel incat sejurul petrecut aici sa fie de o calitate exceptionala, iar amintirile aventurii albe sa fie de neuitat.

 

Poaiana Brasov